16.05.2012

SZCZAWIOWA Z PULPECIKAMI


  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki 
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 300 gram szczawiu
  • 1 1/2 l wody
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki cukru
  • maggie
  • koper
  • szczypior
  • jogurt naturalny
  • jajka ugotowane na twardo

NA PULPECIKI :
  • 200 gram wołowiny mielonej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz



warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy do wrzacej wody .. wcześniej przygotowanej ... z mięsa i jajka wyrabimy pulpeciki ...formujemy małe kuleczki i wrzucamy do gotującego się wywaru ...
Gdy wywar juz będzie gotowy a pulpeciki ugotowane dodajemy pokrojony drobno szczaw .. gotujemy 3 minuty ... doprawiamy do smaku
Podajemy z jakiem ugotowanym na twardo , kleksem jogurtu naturalnego oraz posiekanymi drobno ziołami .

Smacznego :)