- 2 1/2 szklanki maki tortowej
 - 150 ml mleka
 - 2 łyżeczki drożdży w proszku
 - 2 łyżeczki czarnuszki
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka oleju
 - 5 łyżek jogurtu naturalnego
 - 2 łyżeczki cukru
 - 2 łyżeczki soli
 
z ciepłego mleka , drozdży ,soli oraz cukru wyrabiamy roztwór ... odstawimy na 10 minut 
Dodajemy reszte składnków i wyrabiamy jednolite ciasto około 5 minut ... odstawimy na 15 minut przykrywając folia aluminiowa ....
Ciasto dzielimy na 4 części ...
wałkujemy na cienkie placki 
do rozgrzanego piekarnika 170 stopni wkładamy placki .. pieczemu okolo 8-10 minut 
Smacznego :)




Nigdy nie robiłam ,,muszę kiedy spróbowac.
OdpowiedzUsuńpolecam ... teraz doszlam do wniosku ze bede robic takie ciasto do pizzy 100 % smaczniejsze i lzejsze :)
OdpowiedzUsuńfajne, do spróbowania
OdpowiedzUsuńTaki chlebek kojarzy mi się z macą albo podpłomykiem :). Kilka osób mówiło, że jest świetny do pizzy. Lepszy niż inne ciasta ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ja te zjestem tego zdania ... koniec z ciastem "pizzowym" :)
OdpowiedzUsuń