28.04.2012

MACZEK-SMACZEK NA JABŁKACH



farsz :
  • 8 małych jabłek
  • sok z wyciśniętej mandarynki oraz starta skórka
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki cukru
  • aromat cytrynowy oraz waniliowy


Kruszonka :
  • 100 gram mąki tortowej
  • 100 gram mąki kukurydzianej
  • 100 gram masła nie solonego
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli



jabłka obieramy kroimy na cząstki dodajemy wymienione składniki , mieszamy .
Wykładamy do formy nasmarowanej masłem ....

z miekkiego masła wyrabiamy kruszonkę z wymienionych składników , posypujemy jabłka i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 30-40 minut ...
podajmy same lub polane łyżką kwaśnej smietany lub gałką lodów :)


Smacznego:)