02.01.2016

ciasto snikers




rozkoszne podniecenie .

przepis na blaszkę 35x24 cm

ciasto :

60 dkg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka + 2 żółtka
20 dkg masła
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
1 laska wanilii
2 łyżeczki sody

wszystkie składniki razem połączyć i zarobić jednolite ciasto, podzielić na trzy części rozwałkować i piec każdą z osobna około 10-15 minut (aż się zarumieni)  w temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem.






polewa orzechowa :

1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki)

Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto i piec według wcześniejszych wskazówek.






krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe gotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 mniej mleka.Gorący budyń wylać na  wystudzone ciasto.

dodatkowo: 

krem krówka - mleko zagęszczone gotowane
czekolada rozpuszczona do dekoracji talerza
wiśnie w spirytusie


Na dole kładziemy ciasto z budyniem , następny blat ciasta - na niego wylać "krówkę" i położyć ciasto z orzechami. 







Smacznego :)