20.04.2015

polędwica nadziana rukolą




Jesienny powiew wiosny.

przepis na dwie porcje







POLĘDWICA

400 gram polędwicy wieprzowej
spora garść rukoli
musztarda ostra pełnoziarnista
cebula
sól
oliwa

Polędwice rozkrawamy na prostokąt , smarujemy musztardą i przykrywamy rukolą , przyprawiamy solą i zwijamy w roladę , związujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony po 2 minuty na oliwie. razem z cebulą przekrojoną na pół . Polędwicę wkładamy do piekarnika na 12 minut , po upieczeniu wyciągamy i czekamy około 5 minut by odpoczęła. Dzielimy na porcję i podajemy .






MUS PIECZARKOWY

200 gram pieczarek 
cebula
masło do smażenia
2 łyżki śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku

 Pieczarki kroimy drobno i smażymy z cebulą na złoty kolor , blendujemy dodając śmietanę i przyprawy . 









ZIEMNIAKI

2 średnie ziemniaki
oliwa
rozmaryn
czosnek

Ziemniaki gotujmy al dente  , następnie smarujemy oliwą  , układamy obok i na nich  czosnek oraz rozmaryn i  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników.








DODATKOWO

młoda mini cukinia 
pieczarki w całości - pieczone razem z polędwicą
szpinak
boćwina
por  - zaparzony kilka sekund by można było go związać






Smacznego :)