23.04.2015

chłodnik z ogórka




orzeźwienie na talerzu.

przepis na dwie porcje










CHŁODNIK Z OGÓRKA

1 duży ogórek szklarniowy
1 awokado
pół szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanego koperku
pół cytryny
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku

Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami , kroimy na mniejsze kawałki , następnie dodajemy pokrojone awokado , jogurt , przyprawy , koper oraz sok z wyciśniętej cytryny i blendujemy na jednolitą masę . Chłodzimy w lodówce około godziny.









PIANA Z JARMUŻU

5 średnich liści jarmużu bez łodygi
2 łyżki jogurtu naturalnego

Jarmuż blenujemy (przed samym podaniem) razem z jogurtem do uzyskania jednolitej masy oraz efektu "spienienia" , dekorujemy potrawę.






DODATKOWO

krążki z sera mozzarella 
plastry z ogórka świeżego
1 kromka chleba typu WASA z pestkami dyni - pokruszony
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
listki i korzeń młodej pietruszki
1 łyżeczka siemienia lnianego






Smacznego :)