03.02.2015

zupa pieczarkowa z makaronem




Pieczarkowy klasyk.


przepis na cztery- pięć porcji

1 1/2 litra wywaru drobiowego
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek pora i selera
250 gram pieczarek
2 cebule
oliwa do smażenia pieczarek
pęczek natki pietruszki
400 gram ugotowanego makaronu
50 ml śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku








Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać ale to nie koniecznie , kroimy je w plastry , cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy  , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.








Smacznego:)