01.02.2015

czerwony barszcz




Bagienny barszcz z buraków.

przepis na trzy - cztery porcje


1 kg buraków czerwonych
1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny
4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
2 cebule
pęk świeżego kopru
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziela angielskiego
kilka listków laurowych
4 ząbki czosnku
sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku










DODATKOWO

Kilka ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
pęk kiełków
kilka listków botwinki
oliwa do smażenia botwiny
pół łyżeczki białego pieprzu








Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony kolor również dodać do wywaru , następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na bardzo małym ogniu - najlepiej tak by tylko się leciutko "pyrkolił" do momentu aż warzywa będą miękkie . Doprawić do smaku oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odstawić na kilka godzin by smaki się przegryzły . Przed podaniem odcedzić i zagrzać. 










Na talerz układamy górkę ciepłych i zgniecionych ziemniaków na to wbijamy kiełki , zalewamy barszczem i posypujemy białym pieprzem by zrobić efekt bagienny . Dekorujemy chipsami botwiny usmażonymi w oliwie .

* gdy smażymy liście botwiny należy zachować ostrożność ponieważ będą przez chwilę strzelać 






Smacznego:)