10.02.2015

polędwica wieprzowa w musztardowym sosie





Klimat leśny.











przepis na trzy - cztery  porcje 


400 gram polędwicy wieprzowej

2 boczniaki mikołajkowe
2 szalotki
kilka sztuk fasoli szparagowej - ugotowanej al dente
kilka sztuk brukselki - ugotowanej al dente
kilka sztuk rzodkiewek
roszponka
boćwina
100 ml śmietany kremówki
5 łyżek musztardy sarepskiej
pieprz gruboziarnisty
sól
czosnek granulowany
bazylia suszona
pietruszka suszona
chilli w płatkach
oliwa










Polędwice przyprawiamy czosnkiem ,  bazylia , pietruszką , pieprzem oraz solą i odstawiamy na kilka godzin . Musztardę łączymy ze śmietaną . Polędwice oraz szalotkę przekrojoną wzdłuż smażymy na oliwie z każdej strony - mięso z czterech stron około 2 minut z każdej i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na 11 minut , następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na pięć minut by mięso odpoczęło i nie straciło swoich soków - porcjujemy . Boczniki kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej oliwie z chili z każdej strony na brązowy kolor. Mięso i grzyby układamy na podgrzanym musztardowym sosie , dekorujemy resztą składników .














Smacznego :)