05.02.2015

chłodnik z buraków






Ochłodzenie w środku zimy .



przepis na trzy - cztery porcje

1 kg buraków czerwonych
1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny
3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
2 cebule
pęk świeżego kopru
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziela angielskiego
kilka listków laurowych
4 ząbki czosnku
sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku

żelatyna na 1,5 litra wywaru









DODATKOWO

1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną
kilka liści botwinki
ogórek świeży
kilka rzodkiewek
koperek


Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony kolor również dodać do wywaru , następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na bardzo małym ogniu - najlepiej tak by tylko się leciutko "pyrkolił" do momentu aż warzywa będą miękkie . Doprawić do smaku na bardzo ostro i kwaśno - słodko oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odcedzić , zagotować i wsypać żelatynę na gotujący się wywar dokładnie wymieszać rózgą i gotować chwilę ciągle mieszając. Wylać nasz wywar do pojemnika i zostawić do wystygnięcia i stężenia. Kroić dekoracyjnie i podawać z dodatkami.








Pół szklanki serka twarogowego wymieszać z dwoma zgniecionymi burakami z wywaru , doprawić do smaku solą i pieprzem, dekorować talerz . Resztę twarogu układamy na talerze dekoracyjnie.



* jabłka z wywaru wyciągamy i kroimy w plastry , układamy na galarecie z buraków.

* ogórek kroimy w długie plastry obieraczką do jarzyn , zwijamy w rulon .

* rzodkiewki również kroimy obieraczką do jarzyn.







Smacznego :)