19.11.2014

sałatka z kurczakiem i grillowanym czosnkiem




Poezja.
Spełnienie.












KURCZAK

1 filet z kurczaka
100 ml jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka zmielonej kolendry , gorczycy białej , kminku oraz ziela angielskiego
sól

Z przypraw i jogurtu przygotowujemy marynatę , wkładamy do niej mięso i marynujemy kilka godzin wkładając do lodówki. 
Mięso wyjmujemy z marynaty zdejmując delikatnie jej nadmiar , grillujemy około 5-7 minut z każdej strony.




CHRUPIĄCA MARCHEW 

2 obrane marchewki
kilka gałązek rozmarynu
kawałek jabłka pokrojonego w cienkie paseczki

1 łyżka siemienia lnianego
sól , pieprz , cukier i sok z cytryny do smaku
2 łyżki oliwy

3-4 ząbki czosnku

Marchew kroimy wzdłuż w cienkie paseczki nożem albo obieraczką do warzyw , dodajemy jabłko , siemię   lniane oraz grillowane ząbki czosnku dodając również oliwę i przyprawy . Wszystko razem mieszamy i na talerzu .





SOS KOPERKOWO-PIETRUSZKOWY 

50 ml jogurtu greckiego
garść posiekanego kopru
garść posiekanej zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
sól , papryka chilli w proszku , cukier i sok z cytryny do smaku
ewentualnie kostka rosołowa drobiowa do smaku

Koper ,pietruszkę czosnek  i jogurt blendujemy do uzyskania  pożądanej konsystencji . Doprawiamy do smaku . Smarujemy dekoracyjnie na talerzu .






Smacznego :)