16.10.2012

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ




Uwielbiam buraki w każdej postaci ... barszcz ukraiński jadłam w wersji ze słodką kapustą - bardzo mi smakował ... ale z kiszoną robilam dzisiaj pierwszy raz - i  wyszedł przepyszny ...

  • 2 litry wody
  • 50 gram surowego boczku
  • 5 marchewek 
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 pory
  • 250 gram fasoli jaś - wcześniej namoczonej
  • 40 gram kapusty kiszonej - osobno ugotowanej - nie płukanej
  • 500 gram ugotowanych i startych na tarce buraków
  • sok z jednej cytryny
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 cebule + 2 łyżki mąki + 3 łyżki masła na zasmażkę 

ugotować fasole al dente nastepnie dodać pokrojone warzywa oraz boczek  gotować do miękkości , dodać ugotowaną osobno kapustę oraz buraki .. pogotować na malutkim ogniu okolo 5 minut ..dodać przyprawy oraz zasmażkę .Podawać samą albo z kleksem kwaśnej śmietany .

Smacznego :)