20.05.2012

LASAGNE GRZYBOWO-SEROWA



  • 12 płatków makaronowych lasagne
  • 400 gram mięsa mielonego wołowego
  • 8 cebul - pokrojonych w kostkę
  • 400 gram pieczarek - obranych i pokrojonych na cztery
  • por - pokrojona
  • 2 łyżki grzybów suszonych zmielonych
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 gram serka mascarpone
  • 200 gram serka wiejskiego
  • 100 gram sera cheddar - startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka oleju
  • garść pietruszki zielonej posiekanej
  • 3 kostki rosołowe warzywne
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wody





cebule smażymy na oleju na złoty kolor , dodajemy mięso oraz pieczarki 



po 10 minutach smażenia dodajemy por 



dodajemy wode i dusimy około 10 minut 



dodajemy serek mascarpone , smietanę kremówkę oraz pietruszkę ... mieszamy i gotujemy około 2 minut





wykładamy na blaszkę do pieczenia w kolejności :


SOS  


MAKARON - NIE UGOTOWANY



SER CHEDDAR , NASTEPNIE MAKARON




SOS, MAKARON , SEREK WIEJSKI , PIECZARKI I POR



pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni na około 40 minut .. po upływie tego czasu zostawiamy lasagne jeszcze na 20 minut  w wyłączonym piekarniku.