29.04.2012

MAJONEZ



  • łyżeczka musztardy ( w tym wypadku ziarnista)
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu
  • szklanka oleju
  • wrzątek
Do miski wbijamy żółtko , dodajemy musztarde i przyprawy .... kwasek można dać w tym momencie ..jeżeli zdecydowaliście się dodać ocet .. to dodajemy go na koniec razem z wrzątkiem.
mieszamy mikserem lub rózgą ... podobno krecić tylko w jedna strone ..bo inaczej się waży hmm no ja nie odważyłam się jeszzce krecić w dwie różne hehe
dolewamy cieniutkim strumieniem olej ..ciagle mieszając
gdy majonez jest gotowy .. wnoszę że widać dodajemy łyżkę wrzątku i łyżeczke octu .. ciągle mieszająć .. woda spowoduje że majonez nie będzie taki gęsty oraz troszkę go wybieli.. próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze :)
* jak sie okaże że się zważył nie panikujemy ... bierzemy drugą miskę wbijamy żółtko i łyżeczkę musztardy ... ucieramy ucieramy i wlewamy cieńkim strumieniem ten zważony majonez i krecimy na nowo , i dalej według przepisu który jest powyżej ...