24.01.2016

policzki wieprzowe z kopytkami



poezja.
muza.


przepis na dwie porcje



policzki wieprzowe w kawowym sosie

200 gram policzków wieprzowych
2 szalotki
1 łyżka smalcu do smażenia policzków
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek
sól i pieprz do smaku








dodatkowo

kilka plastrów korzenia pietruszki
marchewka
por
szalotka
cebula marynowana
pieprz czerwony
kiełki sałaty
kilka młodych groszków
rzodkiewka
1/2 szklanki oleju
pieprz czerwony młotkowany 










policzki wieprzowe 

Policzki wieprzowe smażymy z każdej strony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku.

kopytka

2 średnie ziemniaki 
2 łyżki mąki pszennej
sól
3 łyżki smalcu do smażenia kopytek

Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony.

cebula marynowana w burakach

kilka średniej wielkości cebule
1 średni burak









zalewa

2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
kolorowy pieprz w całości

Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę. Na dno słoika wkładamy startego buraka na grubych oczkach na to wkładamy cebulę w całości albo pokrojoną na pół i zalewamy wrzącą zalewą , zakręcamy słoik  , stawiamy do góry nogami i ostawiamy na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce .


dodatki

Por kroimy na grubsze kawałki smażymy na suchej patelni razem z szalotką , marchewkę grillujemy , plastry pietruszki smażymy na oleju.



Smacznego :)