26.09.2014

Grochówka z soczewicą i pulpetami




Jesień.
Rozgrzewająca zupka.


2 litry  bulionu
5-7 marchewek
8 małych ziemniaków
por
2 korzenie pietruszki
kilka liści łodygi selera
250 gram grochu łuskanego
200 gram dowolnej soczewicy
kilka plastrów wędzonego boczku
cebula pokrojona w kostkę
natka pietruszki  do dekoracji





PULPETY 

200 gram mięsa wołowego mielonego
1 starta na drobnych oczkach cebula
1 jajko
sól
pieprz

Mięso na pulpety wyrabiamy ręcznie z cebulą ,jajkiem i przyprawami .Formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującego się bulionu . Gotujemy chwile po czym dodajemy groch i soczewice ,po upływie około 20 minut gotowania dodajemy  pokrojone warzywa ,gotujemy do miękkości . Na koniec doprawiamy oraz dodajemy podsmażoną cebulkę oraz boczek .

Smacznego :)