26.05.2012

MULE W BIAŁYM WINIE


  • 500 gram małż świeżych
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki smietany kremówki
  • 1 cebula
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka octu winneggo
  • duża garść pietruszki zielonej posiekanej
  • sól
  • pieprz





Mule płuczemy pod bierząca wodą , czyścimy z zanieczyszczeń ... otwarte muszle wyrzucamy gdyż są nie swieże - oczywiście świeże małże ... mrożone są już otwarte :)




drobno kroimy cebulę i smażymy na rozpuszczonym maśle , do lekko brązowej cebuli dodajemy wino oraz ocet winny gdy wywar zacznie wrzeć dodajemy małże , dodajemy sól i peprz do smaku .
Smażymy przez 5 minut ... dodajemy mleko oraz pietruszkę gotujemy az małże sie otworzą około 10 minut ... te nie otwarte wyrzucamy ... na koniec dodajemy smietanę
Podajemy np. z bagietką 

Smacznego :)