28.04.2012

MAKARON ZE SZPINAKIEM POD KURCZAKIEM



  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 gram szpinaku - świeżego
  • 200 gram brązowego makaronu
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • garść pomidorów koktajlowych
  • łyżka posiekanego świeżego kopru
  • 3 łyzki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki olivy







Mięso marynujemy w posiekanej bazylii wymieszanej z oliva , szczyptą pieprzu , soli i papryki.
Makaron gotujemy al dente :)
Na patelni rozgrzewamy olive i smażymy pokrojona cebulę oraz pieczarki , następnie dodajemy szpinak , przyprawy oraz koper i dusimy ..pod koniec duszenia dodajemy pomidory kokatjlowe ...
Na patelni grillowej albo na grillu - grillujemy mięso.
Przed podaniem sosu szpinakowego dodajemy do niego jogurt naturalny - nie gotujemy ...
Na makaron nakładamy sos .. na sos mięso pokrojone według uznania ...
Potrawę można udekorować koprem oraz serem feta pokrojony w kostkę .


Smacznego