koza zjadła pomidora.
przepis na cztery porcje
KOZIE KULE
250 ml śmietany kremówki
100 mleka
60 gram koziego sera
3 łyżeczki żelatyny
sól ,biały pieprz i pieprz gruboziarnisty do smaku
Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia ! dodać pokrojony kozi ser podgrzewać i mieszać trzepaczką aż się rozpuści , następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać ponownie do śmietany z mlekiem i serem kozim ,doprawić do smaku i podzielić na dwie części do jednej wsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
MUS POMIDOROWY
1 puszka pomidorów
sól i cukier do smaku
1 łyżka masła
Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko.
ROSÓŁ DYNIOWY
1 litr wody
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
por
300 gram dyni piżmowej
pęczek natki pietruszki
sól i biały pieprz do smaku
Warzywa obieramy , myjemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości , odcedzamy przez gazę .
DODATKOWO
Kilka żółtych pomidorków koktajlowych
kilka listków boćwiny
kilka listków bazylii
kilka kiełków sałaty
oregano suszone
oliwa
Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill.
Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem , pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)