2.03.2015
wątróbka drobiowa z kaki
Słodko.
Wytrawnie.
przepis na dwie porcje
200 gram wątróbki drobiowej
1 owoc kaki
2 mini marchewki
1 mini kukurydza
2 plastry oberżyny
kawałek świeżego ogórka
kilka sztuk solirodu
szalotka
szczypiorek
kawałek pora
rzodkiewka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Wątróbkę czyścimy i smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno i doprawiamy solą i pieprzem. Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy . Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze dzielimy na cztery .Z pora wykrawamy kawałek na kształt prostokąta i smażymy na suchej patelni górną i dolną częścią dociskając do momentu mocnego zbrązowienia gdy będzie gotowa rozwarstwiamy ją na pojedyncze warstwy delikatnie by powstały tuby . Połowę solirodu blendujemy na mus.Dwie łyżki owocu kaki blendujemy również na mus . Ogórka kroimy w paseczki wzdłuż obieraczką do jarzyn , oraz rzodkiewke kroimy w plastry obieraczką . Do foremki w kształcie koła nakładamy owoc kaki delikatnie dociskając formując łyżką na to kładziemy w taki sam sposób wystygniętą wątróbkę , następnie dekorujemy pozostałymi składnikami . Do tub z pora nakładamy musy .
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)