25.03.2015
dynia z kozim serem
Pomarańczowa rozpusta.
przepis na dwie porcje
SZAFRANOWE PÓŁKULE
60 ml smietany kremówki
25 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
sól i szczypta szafranu do smaku
Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia ! następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się rozpuściła i wlać ponownie do śmietany z mlekiem ,doprawić do smaku .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
MUS DYNIOWY
200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej
1 łyżka śmietany kremówki
sól i gałka muszkatołowa do smaku
Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz.
MUS ŚLIWKOWY
garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz.
KOZI SER
150 gram sera koziego
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno.
DODATKOWO
złoty burak
czerwony burak
marchew ugotowana
kawałek ogórka świeżego
roszpunka
boćwina
marchewka purpurowa
Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił barwę na oryginalną , studzimy i kroimy na plastry . Resztą składników dekorujemy talerz.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To nie są potrawy. To są dzieła sztuki.
OdpowiedzUsuń