26.03.2015
pstrąg smażony
Rajska wyspa.
przepis na dwie porcje
RYBA
2 sztuki pstrąga
mąka do obtoczenia
oliwa do smażenia
sól
Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor uprzednio obtaczając w mące .
BISZKOPT KOPERKOWY
1 jajko
1 łyżka drobno posiekanego kopru
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy mikserem około 2 minut . Następnie dodajemy koper , pieprz i mąkę i delikatnie łączymy składniki nakładamy ciasto do foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50% ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz.
SOS CYTRYNOWY
150 ml mleka
1 łyżka masła
1 1/2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki soku z cytryny
skórka starta z połowy cytryny
sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku
masło rozpuścić na małym ogniu następnie dodać mąkę i mieszać rózgą aż mąka się delikatnie zasmaży , dodać mleko oraz sok i skórkę z cytryny i gotować chwilę ciągle mieszając na małym ogniu , doprawić do smaku i podawać z resztą składników.
CHIPSY Z KARELI
1 karela
oliwa do smażenia
mąka do obtoczenia
sól , kurkuma , chili do smaku
Warzywo karela kroimy w plastry i zasypujemy solą na około 30 minut by usunąć smak goryczki . Odlewamy sok który wypuściła karela i obtaczamy ja w mące pomieszaną z kurkumą i chili . Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia.
DODATKOWO
2 ugotowane marchewki
2 szparagi
rukola
boćwina
kiełki rukoli
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)