Inne spojrzenie na ziemniaki.
ZIEMNIAKI
kilka sztuk małych ziemniaków
nadzienie pieczarkowe
garść sera cheddar
sos pomidorowy
oliwa
Ziemniaki kładziemy na brytfankę z wodą i smarujemy oliwą.Zapiekamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na 30 minut (czas jest zależny od wielkości ziemniaków- można sprawdzać wykałaczką czy są już miękkie). Gdy ziemniaki się upieką przecinamy je nożem i formujemy - PROSZĘ ZAPOZNAĆ SIĘ Z FILMIKIEM W PRZEPISIE PONIŻEJ .
Ziemniaki układamy na sosie w brytfance , nadziewamy farszem pieczarkowym i posypujemy serem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 170 stopni .
NADZIENIE PIECZARKOWE
kilka pieczarek
1 cebula
dwa grubsze plastry boczku
2 łyżki serka typu philadelfia
pół łyżki startego czosnku
1 łyżka oliwy - gdy okaże się że boczek nie jest tłusty
sól , pieprz do smaku
Boczek kroimy w drobną kostkę smażymy dodając drobno posiekaną cebulę, pieczarki oraz czosnek , pod koniec dodajemy serek oraz przyprawy , mieszamy i chwilę dusimy . Nadziewamy ziemniaki.
SOS POMIDOROWY
1 puszka pomidorów krojonych
pół łyżki startego czosnku
garść świeżego tymianku- można zastąpić suszonym
sól ,cukier i pieprz do smaku
Do pomidorów dodajemy przyprawy i mieszamy . Gotowy sos kładziemy na brytfance a na nim nadziewane ziemniaki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)