2.12.2014
torcik jagodowy z musem kiwi
Rozpusta.
Wyuzdanie.
Zacznę od biszkoptu... można upiec w malutkiej foremce z dwóch jaj , ja natomiast upiekłam większy i zrobiłam kilka torcików dla całej rodziny ... :)
BISZKOPT
forma 34 x 24 cm
6 jajek - oddzielić białka od żółtek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka.
Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt torcika ringiem lub foremką do wycinania o średnicy 6 cm.
MASA JAGODOWA
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych
esencja waniliowa
1 łyżka żelatyny
Jagody blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik.
MUS Z KIWI
2 sztuki kiwi
1 łyżka cukru
Kiwi blenujemy razem z cukrem . Dekorujemy talerz na którym układamy torcik jagodowy.
DODATKOWO
kilka sztuk jagód do dekoracji torcika
cukier puder do posypania
Po wykrojeniu okrągłego torcika dzielimy go na trzy części na jednej kładziemy krem jagodowy , następnie biszkopt znów krem i biszkopt . Górną część biszkoptu dekorujemy resztą kremu , owocami oraz cukrem pudrem .
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)