Klasycznie pyszne .
przepis na 35-40 sztuk
CIASTO
1 kg mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy /oleju
Wsypujemy mąkę do miski - ale nie całą zostawiamy około 1/2 szklanki do podsypywania podczas wałkowania , dodajemy wodę , sól oraz oliwę - wyrabiamy ciasto na jednolitą masę około 10 minut .
Wałkujemy , wycinamy kółka szklanką , nakładamy farsz i sklejamy pierogi . Technika sklejania pierogów poniżej w instruktażowym filmie .
FARSZ
1 kg ziemniaków
400 gram tłustego twarogu
4 małe cebule
2 łyżki oliwy do smażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Ziemniaki oraz twaróg przepuszczamy przez praskę . Cebulę drobno kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor - dodajemy do farszu , doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy do wystygnięcia zanim zaczniemy nadziewać pierogi.
Film przedstawia sposób sklejenia pierogów .
Gotujemy na parze około 20 minut lub w osolonej wodzie od wypłynięcia pierogów około 5 minut .
Oblewamy okrasą i jogurtem naturalnym posypując koperkiem.
OKRASA
50 gram boczku wędzonego
5 małych cebul
sól i pieprz do smaku
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy razem z cebula , doprawiamy do smaku.
DODATKOWO
jogurt naturalny
drobno posiekany koperek
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)