Pyszny sernik który nigdy nie opada !! idealnie mokry i puszysty - po-prostu idealny !!
- 1250 gram sera twarogowego QUARK ( 0% tłuszczu) - może być tłusty twaróg ale wtedy dajemy pół kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 2 garści rodzynek
- 1 kostka masła
- 12 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
do dekoracji dwie czekolady tutaj biała i mleczna
miękkie masło pokrojone w małe kostki ucieramy z cukrem
białka jajek oddzielamy od żółtek .... żółtka dodajemy do utartego cukru z masłem i dalej ucieramy do rozpuszczenia cukru ...
dodajemy serki i znów ucieramy ... najlepiej jak wszystkie składniki uceramy jak najdłużej ... wtedy sernik będzie puszysty i nie opadnie ...
na koniec dodajemy rodzynki oraz mąke - już tylko miksujemy do połączenia składników ....
Białka jajek ubijamy na sztywna masę i dodajemy do masy serowej ..delikatnie mieszając łyżką ...
wykładamy do formy ...
pieczemy w rozgrzanym pikarniku :
30 minut w temp. 170 stopni
nastepnie zmniejszamy piekarnik :
20 minut w temp.150 stopni
nastepnie znów zmniejszamy piekarnik :
30 minut w temp. 125 stopni
po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy go zostawiając tam ciasto około 20 minut ....
gdy całkowicie wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki .
Smacznego:)
uwielbiam sernik wiedenski;)))) piekne i apetyczne zdjęcia...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziekuje - ja tez uwielbiam takie serniki:)
Usuńpozdrawiam
Ale te wzory na polewie kuszą!
OdpowiedzUsuńmniam:)
Usuńpozdrawiam
śliczny marmurek z polewy ;)
OdpowiedzUsuńi smaczny:)
Usuńpozdrawiam
Ten sernik, ta polewa. Ach, rozmarzyłam się :-) Tak się tylko zastanawiam, czy serek quark to coś, co ja kiedykolwiek widziałam w sklepie.....? Hmmmmmm. Hmmmmmm.
OdpowiedzUsuńto jest wersja sernika dla "angoli" :D jest tp serek twarogowy 0% tłuszczu .. ale zamiast niego jak napisalam mozna dac zwykly twarog albo wiaderkowy:)
Usuńpozdrawiam
Tak, tak Olesiu widziałam Twoje propozycje zamienników ale to 0% tłuszczu mnie w tym serku zaciekawiło tak bardzo, że zapragnęłam sernika właśnie quarkowego, bo zamienniki jednak są tłuściutkie strasznie ;-0 Szkoda, że to "angolowy" serek ;-)
Usuńkupilam go co prawda w tesco wiec mozliwe ze w pl bedzie tez ... nie wiem w zasadzie ale mozna sprawdzic:)
Usuńmilego dnia;)
poszukam więc, choć nadziei nie ma ;-)
UsuńAle pychota! jak ja dawno nie piekłam sernika! Chyba jakiś jutro popełnię przez albo dzięki Tobie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńno ja tez dawno nie pieklam no i nie jadlam wiec w koncu mam:)
Usuńpozdrawiam
Piękny sernik ale aż z 12 jajek!WOW:)
OdpowiedzUsuńsernik nie moze byc oszukany ... zeby byl przepyszny musi byc bogaty - no niestety ciasto wymagajace;)
Usuńpozdrawiam
Piękny, aż ślinka cieknie!........ser quark często gości w mojej kuchni, zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpolecam z czystym sumieniem :) niektorzy dodaja mascarpone ale przy tej ilosci masla jest idelealnie tlusty:)
Usuńpozdrawiam
serek Quark można kupić w sklepach z towarami z niemiec jeśli w Waszy miastach i miasteczkach takie są. Fakt kiedyś piekłam serniki tylko na tym serku i gdzieś po drodze o tym zapomniałam. Pięknie ten serniczek wygląda myślę, że to będzie mój wybór weekendowy. Sernik dla mojego "M" musi być mokry, ciężkawy i serowy a ten właśnie tak wygląda. Jeszcze tylko napisz mi proszę jaka duża forma musi być (lubie serniczki wyższe - plaskate tracą na apetyczności dla mnie oczywiście)Pozdrawiam Ula
OdpowiedzUsuńForma prostokątna 35x24cm plus keksowka ... mi wyszla z tej ilosci twarogu i jaj :) rzeczywiscie jest mokry taki jak lubie:) polecam i dziekuje za mily komentarz:)
Usuńpozdrawiam
Bez proszku do pieczenia się robi ten sernik? Pewnie i tak nie odpowiesz szybko, a ja jestem w trakcie robienia tego ciasta.
OdpowiedzUsuńtak bez proszku do pieczenia:) przepraszam ze dopiero odp
Usuńnigdy nie dawalam proszku do sernika :)
pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź :) Nie dodałam proszku, a ciasto megaaaaa pyszne! Wszyscy się zajadali u mnie w domu :D Wyszło tak dużo tego, że musiałam białka z masą wymieszać w największym garze jaki miałam w domu :D W końcu wiem z czego mogę w Niemczech upiec sernik. Dzięki wielkie! Pozdrawiam! :)
Usuńsuper!!! ciesze sie ze moglam pomoc:) mi sie nawet wydaje z eten twarog jest duzo lepszy od polskiego :) jest bardzo mokry:)
Usuńrowniez pozdrawiam:)