Danie które robi sie praktycznie samo :) potrawa z woreczka lub jednogarnkowa :)
1 worek do pieczenia w piekarniku
- 1 udko z kurczaka
- 2 skrzydełka
- garść zielonych olivek
- 2 garści rodzynek
- 3 cebule - pokrojone w grubą kostkę
- papryka czerwona - pokrojona w grubą kostkę
- 1 puszka pomidorów pokrojonych
dodatkowo:
- 100 gram swieżego szpinaku
- 200 gram marchewek baby - mogą być z puszki
przyprawy:
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry i swieżej
- czosnek w proszku
- kozieradka
- imbir świeży starty
- kurkuma
- paryka w proszku
- chilli
- 1 łyżeczka cukier
- zmielone liście laurowe
- pieprz cayenne
niektłórych przypraw nie podawałam ilości bo to jest zależne od lubienia ostrości :)
cebule , paprykę , kurczaka , kroimy i rozdrabniamy ...
wkładamy do woreczka dodajemy rodzynki , pomidory , olivki oraz przyprawy .. woreczek zawiązujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni okolo 50 minut...
po upływie tego czasu rozcinamy worek wyciagamy zwartość do blaszki ..dodajemy szpinak i marchewkę ... mieszamy i zapiekamy przez 10 minut ....
Podajemy z ryżem .
Smacznego:)
Wyglada Pysznie Alex :)
OdpowiedzUsuńdzieki M. :)
Usuńuwielbiam tak przygotowane dania - są niezwykle aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają
OdpowiedzUsuńdokladnie :)
Usuńlubię kurczaka, więc i przepis mi się bardzo podoba ;)
OdpowiedzUsuńtez uwielbiam kurczaka :) w kazdej postaci:)
UsuńFajnie wygląda, nie próbowałam nigdy takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuń"Samorobiące się" dania- uwielbiam!
OdpowiedzUsuńrowniez uwielbiam:)
Usuńpozdrawiam
Uwielbiam takie jednogarnkowc albo raczej należałoby napisać jednofoliowce;-) Ja najczęściej zimą obstawiam takie mieszanki tylko w wersji wegetariańskiej. Ale zakładam, że w wersji mięsnej jest równie pyszne. Uwielbiam takie potrawy też za to, że za każdym razem wychodzą ciut inne :-)
OdpowiedzUsuńdokladnie jak napisalas:)
UsuńNa taki obiad z chęcią się piszę. Uwielbiam dania jednogarnkowe, chociaż szczególnie przydają mi się w natłoku codziennych zajęć -> sezon zimowy.
OdpowiedzUsuńja te zuwielbiam nie tylko gdy mam malo czasu:) smaki sie lacza idealnie i jak napisala Joanna Skoraczyńska zawsze wychodzi troche inny smak:)
Usuńpozdrawiam:)
A ja nie lubię takich dań. W kwestii pieczenia mięsa w piekarniku (i to jeszcze w folii!) wolę nie ufać swojemu piekarnikowi :)
OdpowiedzUsuńjak to sie mowi o gustach sie nie dyskutuje :) moj ukochnay wogole nie lubie kurczaka w sosie czy duszonego a ta potrawa go przekonala:)
Usuńpozdrawiam
Wygląda przepysznie! Przepis godny powielenia:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziekuje i polecam:)
Usuńpozdrawiam:)
Ładnie to wszystko zaprezentowałaś. Przepis super.
OdpowiedzUsuńdziekuje :) staram sie pokazac prawie kazdy etap gotowania :)
Usuńpozdrawiam