23.07.2012

OBIAD ROBI SIĘ SAM ... KURCZAK Z RODZYNKAMI




Danie które robi sie praktycznie samo :) potrawa z woreczka lub jednogarnkowa :)

1 worek do pieczenia w piekarniku 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • garść zielonych olivek
  • 2 garści rodzynek
  • 3 cebule - pokrojone w grubą kostkę
  • papryka czerwona - pokrojona w grubą kostkę
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych

dodatkowo:

  • 100 gram swieżego szpinaku
  • 200 gram marchewek baby - mogą być z puszki

przyprawy:

  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry i swieżej
  • czosnek w proszku
  • kozieradka
  • imbir świeży starty
  • kurkuma
  • paryka w proszku
  • chilli 
  • 1 łyżeczka cukier
  • zmielone liście laurowe
  • pieprz cayenne

niektłórych przypraw nie podawałam ilości bo to jest zależne od lubienia ostrości :)

cebule , paprykę , kurczaka  , kroimy i rozdrabniamy ...




wkładamy do woreczka dodajemy rodzynki , pomidory , olivki oraz przyprawy .. woreczek zawiązujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni okolo 50 minut...





po upływie tego czasu rozcinamy worek wyciagamy zwartość do blaszki ..dodajemy szpinak i marchewkę ... mieszamy i zapiekamy przez 10 minut ....

Podajemy z ryżem .

Smacznego:)










20 komentarzy:

  1. Wyglada Pysznie Alex :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tak przygotowane dania - są niezwykle aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię kurczaka, więc i przepis mi się bardzo podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda, nie próbowałam nigdy takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. "Samorobiące się" dania- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jednogarnkowc albo raczej należałoby napisać jednofoliowce;-) Ja najczęściej zimą obstawiam takie mieszanki tylko w wersji wegetariańskiej. Ale zakładam, że w wersji mięsnej jest równie pyszne. Uwielbiam takie potrawy też za to, że za każdym razem wychodzą ciut inne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taki obiad z chęcią się piszę. Uwielbiam dania jednogarnkowe, chociaż szczególnie przydają mi się w natłoku codziennych zajęć -> sezon zimowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja te zuwielbiam nie tylko gdy mam malo czasu:) smaki sie lacza idealnie i jak napisala Joanna Skoraczyńska zawsze wychodzi troche inny smak:)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  8. A ja nie lubię takich dań. W kwestii pieczenia mięsa w piekarniku (i to jeszcze w folii!) wolę nie ufać swojemu piekarnikowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to sie mowi o gustach sie nie dyskutuje :) moj ukochnay wogole nie lubie kurczaka w sosie czy duszonego a ta potrawa go przekonala:)
      pozdrawiam

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie! Przepis godny powielenia:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie to wszystko zaprezentowałaś. Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje :) staram sie pokazac prawie kazdy etap gotowania :)
      pozdrawiam

      Usuń

skrobnij do mnie :)