zdecydowałam sie na taki post ponieważ niektórzy nie robili jeszcze w taki sposób kurczaka .....
- sól
- papryka
- cebula w granulkach
- czarny pieprz
- suszona zielona pietruszka
- pieprz Cayenne
oraz
- majeranek... do środka kurczaka tak około garści ...
przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po piwie ... do połowy butelki wlewamy wodę i nabijamy kurczaka ...
pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile kurczak waży ... oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to kurczak jest gotowy
Blaszke na której stawiamy paterę z kurczakiem zalewamy wodą ... przez to mięso kurczaka jest soczyste w środku:)
najprostszym sposobem ściągnięcie kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił , należy wówczas odkleić go nożem ...
Smacznego:)
mniam! wbijam do was na obiad Siostro! i tak robisz już za dużo rarytasów, a mnie to omija.. tęsknię za swoim dzieciństwem, gdzie władzę w kuchni miałaś Ty, a mój brzuszek był wiecznie zadowolony :D Natala :D
OdpowiedzUsuńzapraszamy:)dziekuje ci bardzo:)
Usuńpozdrawiam
Bosz, co Ty zrobiłaś kurczakowi? ;-) Nadziałaś go na butlę :-) Niezły ten Twój butelkowy patent:)
OdpowiedzUsuńoj biedak jeden:) a jaki pyszny:)
Usuńpozdrawiam
słyszałam o tym sposobie, ale nigdy nie próbowaliśmy tak kurczaka nabić w butelkę, a raczej na butelkę:)
OdpowiedzUsuńpolecam mieso jest super :) soczyste i chrupiaca skorka :)
Usuńpozdrawiam
nigdy nie próbowałam tak piec kurczaka... chociaż chodzi za mną pieczona kaczka :) więc jak wrócę z wakacji to penie coś takiego się u mnie pojawi :)
OdpowiedzUsuńkackzi jeszcze tak nie pieklam ..zapewne tez wyjdzie super ... z zasady kaczka zazwyczaj wychodzi sucha ...wiec to sie moze udac;)
UsuńStrasznie mnie rozśmieszył widok tego kurczaka..aż mam wyrzuty sumienia;p Ja też często słyszałam o "nadzianiu kurczaka na butelkę" ale jeszcze nigdy nie miałam na to odwagi. W końcu muszę to zrobić:)
OdpowiedzUsuńrozkraczony kurak :)
Usuńale mu dałaś popalić, wygląda bardzo apetycznie hmmm te udeczka chętnie wbiję ząbki w to soczyste mięsko nie pozostaje nic innego jak nadziać kuraczka i do solarium,,,,
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis skorzystam na 100%
prosze bardzo:)
Usuńpozdrawiam
rewelacja!!!!;D
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
Usuńpozdrawiam
kurczak na butelce :D super, przymierzam się do takiego, ale chcialam spróbować z piwem w butelce ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
z piwem tez robilam ... ale zdecydowanie wole bez:)
Usuńpozdrawiam
Witam ponownie,
OdpowiedzUsuńchciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)
Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).
Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)
Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)
ja próbowałam z piwem wyszedł wyśmienity:)
OdpowiedzUsuń:) fajnie ze ci smakowal:)
Usuńwogole kurczak rewelacja:)
Dzisiaj kurczaka zamarynowałam ,a jutro go upiekę.Kiedyś piekłam ,ale nabijałam na słoik 1/2l ,ale na butelce lepiej wygląda.Dziękuję i pozdrawiam.
Usuńciesze sie z ecie zainspirowalam:) czekam na relacje:)
Usuńpozdrawiam
24 years old Software Engineer III Elise Linnock, hailing from Rimouski enjoys watching movies like My Father the Hero and Taxidermy. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a Grand Am. aktualnosci
OdpowiedzUsuń