16.05.2012

SZCZAWIOWA Z PULPECIKAMI


  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki 
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 300 gram szczawiu
  • 1 1/2 l wody
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki cukru
  • maggie
  • koper
  • szczypior
  • jogurt naturalny
  • jajka ugotowane na twardo

NA PULPECIKI :
  • 200 gram wołowiny mielonej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz



warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy do wrzacej wody .. wcześniej przygotowanej ... z mięsa i jajka wyrabimy pulpeciki ...formujemy małe kuleczki i wrzucamy do gotującego się wywaru ...
Gdy wywar juz będzie gotowy a pulpeciki ugotowane dodajemy pokrojony drobno szczaw .. gotujemy 3 minuty ... doprawiamy do smaku
Podajemy z jakiem ugotowanym na twardo , kleksem jogurtu naturalnego oraz posiekanymi drobno ziołami .

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Połówek lubi, a ja mam na samą myśl ..brrr(pominę jaki odruch). Złe wspomnienie z dzieciństwa i przełamać się nie mogę. Może kiedyś, ale na pewno nie w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie próbowałam :) Zawsze tylko podsmażone ziemniaczki i jajko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. warto sprobowac ... ja uwielbiam jeszcze żurek z pulpetami zamiast bialej kielbasy - polaczenie cudowne ...
    Panna Malwinna - ja kiedys tez mialam taki odruch jak bylam mala ..tak samo przy botwince jak grubo pokrojone liscie mi sie platały hehehe
    pozdrawiam dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem, że następną swoją szczawiową odmienię. zamiast ziemniaków zrobię te pulpeciki ;-)
    ale pominę te składniki co Ty wymieniłaś: 3 łyżeczki cukru, maggie, bo z nimi szczawiowej nie jadłam, tak samo koperku i szczypiorku nigdy nie dodawałam, ale to już prędzej wrzucę do całego zestawu, dodam jeszcze, że ja warzywa kroje w małą kostkę i tak gotuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez kroje w kostke albo talarki ... ale do szczawiowej pasowaly mi tarte :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)