15.05.2012

MANGO CHUTNEY



Rodzaj konfitury ... pikantno - słodkiej kuchni hinduskiej ... idealny dodatek do mięs i kazdego rodzaju curry
dobrze jest mieć słoiczek w domku .... gdy nachodzi chęć na indyjską kuchnie :)


  • 2 duże twarde mango
  • 1/2 główka startego czosnku 
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 szklanka octu winnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka paryki słodkiej mielonej
  • sól





Mango obrać ze skóry .. pokroić w drobną kostkę wrzucić do rondla i zostawić na małym ogniu ,
dodać wszystkie składniki i dusić na małym ogniu ... około godziny. W razie potrzeby dolać troszkę wody .. doprawić solą na koniec .

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam chutneye (pojęcia nie mam jak to się odmienia). Ostatnio robiłam z rabarbaru. Ale mój nr 1 to chutney ananasowy z czarnuszką

    OdpowiedzUsuń
  2. z ananasa jeszcze nie probowalam .. ale to moj "najulubienszy" owoc ... musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, dziękuję za oznaczenie zgłaszanych wczesniej przepisów do akcji Grill 2012, już są zaakceptowane. Tutaj brakuje banerka lub linku, proszę o uzupełnienie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) Nigdy nie jadłam takiego chutneya. Ciekawe jak smakuje z daniami z grilla, wygląda mega smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. jest smaczne .. o ile ktos lubi potrawy słodko - ostre :)

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)