- 400 gram serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- pół cytryny
- borówki
- truskawki
najprostsza zasada - 1:1:1 dla wszystkich składników
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
gdy cukier całkowicie sie rozpuści podczas ubijania dodajemy żółtka
ubiamy jeszcze przez około 3 minuty ... dodajemy przesiana makę i mieszamy już łyżką ręcznie .. by piana z białek nie opadła ...oraz dodajemy aromat .
ciasto dzielimy na dwie części .. do jednej dodajemy kakao ...
ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w paski : raz białe raz kakaowe i robimy kolorowy mix :)
pieczemy okolo 15 minut w temperaturze 160 stopni
Po 15 minutach wyciagmy ciasto z piekarnika i kładziemy na ścierkę lekko wilgotną i posypaną cukrem , zwijamy jeszcze gorące ciasto w rulon i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut ... aż wystygnie
W między czasie przygotowujemy krem ...
Ubijamy śmietanę na sztywno ... w innej misce ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem i cytryną .. dodajemy do smietany i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwijamy ze ścierki .. smarujemy kremem .. troszkę kremu zostawiamy do dekoracji rolady ...
Nie martwcie się jeżeli biszkopt popękał podczas skręcania albo podczas smarowania ... wszystko sie sklei od kremu ;)
przygotowujemy owoce ...
układamy na krem według uznania ...
zwijamy rolade oraz zawijamy ja znow w scierkę i wkładamy do zamrażalki na około 20 minut .. wyciągamy i odkrawamy brzydkie boki
dekorujemy kremem ...
dekorujemy owocami ...
posypujemy kakao pomieszanym z cukrem pudrem ...
wkładamy do lodówki na 2 godziny .... po upływie tego długiego czasu ... wcinamy !! :)
Smacznego :)
zjadłabym, bo piec nie piekę ciast, ale dziś wcinałam karpatkę mojej mamy dostarczoną przez siostrę ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam karpatke .. ja tez sporadycznie piekę ale akurat rolada zawsze mi wychodzi :) a w sumie nie piekłam juz ze dwa lata :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ewidentnie jesteś mistrzem świata w tym zwijaniu. ja nie dałbym rady. Nawet nie próbuję :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy Tapenda
Ja bym poległa przy zawijaniu. Ba z nerwów pewnie na wstępnie coś by mi nie poszło. Rolada marzenie;)
OdpowiedzUsuńdziewczyny!! to jest najprostsza wersja rolady - w sumie taka tylko znam... biszkopt nieraz peka .. np jak ten poniewaz troche za bardzo spieklam boki ale scierka wilgotna powoduje ze ciasto mieknie i rolada sie zwija swietnie , a gdu dodajesz krem doklejasz co odpadlo :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudna ta roladka! Jeśli piszesz, że taka łatwa, bo może się odważę spróbować... :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)warto sprobowac
OdpowiedzUsuńFEST ROLADA! SMAKOWITA!
OdpowiedzUsuń:) fest :)
OdpowiedzUsuńRoladka pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń:) dziekuje
UsuńPracy trochę jest , ale efekt wspaniały , gratuluję !
OdpowiedzUsuńmoze i torche pracy ale z tortem te zby bylo tyle samo:)
Usuńpozdrawiam