- 1 główka czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- graść posiekanego koperku
- 20 gram sera żółtego - startego na tarce o drobnych oczkach
- sół
- cukier
- pieprz
- kwasek cytrynowy
czosnek obieramy ....wycinamy ze środka każdego ząbka środek łykowaty ...którego żoładek nie trawi i często cierpimy na boleści "po - czosnkowe" oraz mamy nie ładny zapach z ust po spożyciu :]
czosnek wyciskamy ...
dodajemy koper oraz resztę składników ...
mieszamy .. doprawiamy do smaku ..odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut ...podajemy z mięsem ... do potraw vege :) do czego tylko nas fantazja poniesie :)
z serem muszę zrobić, mmm :)
OdpowiedzUsuń:) pycha pycha :)
UsuńTeż robię sos czosnkowy. Tylko, że ja robię ze śmietany, z dodatkiem jogurtu naturalnego, przeciskam przez praskę czosnek, dodaję sól i pieprz do smaku i gotowe. Lubię właśnie jako dodatek przede wszystkim do kurczaka, pieczonych ziemniaków oraz brokuła :-)
OdpowiedzUsuńtez czesto robie z samego jogurtu naturalnego ... ale dzis wersja nie light :) a co czasem mozna ;p
OdpowiedzUsuńCała główka? Toż to prawdziwy hard core! Polecam zamiast kwasku dodać ocet winny, o wiele lepszy smak
OdpowiedzUsuńA JKA CAŁA GŁÓWKA :) NAPEWNO TWOJ POMYSL SWIETNY ALE JAKOS NIE MOGE SIE PRZEKONAC DO OCTU WINNEGO ...A SZKODA ;/
UsuńTo może chociaż sok z cytryny? Ja ocet polubiłam z czasem, na początku też miałam opory co do niego.
Usuńwarto sprobowac :)
Usuń