10.05.2012

CHLEBEK NaaN





  • 2 1/2 szklanki maki tortowej
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli



z ciepłego mleka , drozdży ,soli oraz cukru wyrabiamy roztwór ... odstawimy na 10 minut 

Dodajemy reszte składnków i wyrabiamy jednolite ciasto około 5 minut ... odstawimy na 15 minut przykrywając folia aluminiowa ....

Ciasto dzielimy na 4 części ...


wałkujemy na cienkie placki 



do rozgrzanego piekarnika 170 stopni wkładamy placki .. pieczemu okolo 8-10 minut 

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam ,,muszę kiedy spróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam ... teraz doszlam do wniosku ze bede robic takie ciasto do pizzy 100 % smaczniejsze i lzejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek kojarzy mi się z macą albo podpłomykiem :). Kilka osób mówiło, że jest świetny do pizzy. Lepszy niż inne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie ja te zjestem tego zdania ... koniec z ciastem "pizzowym" :)

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)