ciasto :
masło rozpuszczamy w garnku dolewamy wode oraz sól ..doprowadzamy do wrzenia ..wsypujemy makę i energicznym ruchem mieszamy aż ciasto się zaparzy i zarobi do jednelitej masy .. nie obawiajcie sie nie będzie grudek :)
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia .
Gdy ciasto wystygnie miksujemy je z jajkami , ktore dodajemy pojedynczo ... dzielimy na dwie części i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 stopni .
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
- szczypta soli
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia .
Gdy ciasto wystygnie miksujemy je z jajkami , ktore dodajemy pojedynczo ... dzielimy na dwie części i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 stopni .
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyzki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kosta masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
1 szklanke mleka wymieszac z mąkami oraz żółtkami ... dodać ten mix do gotującego sie mleka energicznie mieszając .. ja robiłam to mikserem .. gotowac jakieś 5 minut od zagotowania . Odstawić do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie miksować z miękkim masłem .. powoli dodając po łyżce budyniu :)
Placki ptysiowe przekładamy kremem i do lodówki na conajmniej 2 godziny :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)