farsz :
- 8 małych jabłek
- sok z wyciśniętej mandarynki oraz starta skórka
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 4 łyżki cukru
- aromat cytrynowy oraz waniliowy
- 100 gram mąki tortowej
- 100 gram mąki kukurydzianej
- 100 gram masła nie solonego
- 2 łyżki maku
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
jabłka obieramy kroimy na cząstki dodajemy wymienione składniki , mieszamy .
Wykładamy do formy nasmarowanej masłem ....
z miekkiego masła wyrabiamy kruszonkę z wymienionych składników , posypujemy jabłka i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 30-40 minut ...
podajmy same lub polane łyżką kwaśnej smietany lub gałką lodów :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)