DROŻDŻOWE MUFFINKI Z CIASTEM ZAWIJAŃCEM
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyzeczki drożdży instant
- 30 dkg masła
- 4 zółtka
- 1 białko
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- dzem
- czekolada kanapkowa
zarabiamy rozczyn z cieplego mleka tak około 37 stopni , połowa cukru , szczypta soli oraz garść mąki tortowej , gdy rozczyn wyrośnie wsypujemy resztę składników oraz roztopione masło , wyrabiamy ciasto ok 15 minut .. zostawiamy do wyrośnięcia po 15 minutach znów zarabiamy i znów zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut .
Ciasto nadziewamy dżemem lub czekolada :) ... smarujemy białkiem zostawiamy do wyrośnięcia...
posypujemy kruszonką :
- 30 dkg masła
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
zarabimy kruszonkę z miekkiego masła , posypujemy muffiny.
muffiny piekłam w temperaturze 180 stopni około 20 minut :)
z pozostałego ciasta robimy ciasto zawijaniec : (o ile wam zostanie )
rozwałkowałam ciasto na prostokąt , do połowy prostokąt posmarowałam dżemem truskawkowym posypanym makiem ,z drugiej czekoladą posypaną słonecznikiem zwinełam jak makowca .. po czym zwinełam w "ślimaka" .. posmarowałam białkiem posypałam kruszonką oraz sezamem , ciasto wsadziłam do keksówki ...
piekłam w temp. 160-180 stopni około 40 minut..
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)