Burak i Brie .
Przepis na trzy-cztery porcje
1 kg surowych buraków
1,5 litra wywaru warzywnego
3 jabłka obrane i wydrążone z ogryzka
6-7 średnich ziemniaków
sok z dwóch cytryn
5-7 ząbków czosnku
sól , cukier , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy oraz majeranek do smaku
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
śmietana kwaśna lub jogurt naturalny
DODATKOWO
2 kromki chleba pszennego
kilka plastrów śmietankowego brie
koperek
NA WYWAR:
1,5 litra wody
4 marchewki
kawałek pora
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
1 cebula
natka pietruszki
Warzywa gotować w wodzie do miękkości - odcedzić . Gotować na nim zupę w tym wypadku krem z buraków
NA KREM Z BURAKÓW
Wywar zagotować i dodać do niego obrane i pokrojone w średnią kostkę buraki i gotować około 15 minut , następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłka oraz rozdrobniony czosnek i gotować do miękkości . Doprawić do smaku i zblendować na jednolity krem.
Boczek pokroić w drobna kostkę i usmażyć z cebulą . Dodać do zupy razem ze śmietaną. Podawać z grillowanym tostem z chleba ze śmietankowym brie oraz koperkiem.
* JAK ZROBIĆ WZÓR NA ZUPIE
zrobić małe kropki dobrze wymieszanego jogurtu naturalnego ze szczykawki tworząc wzór następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć od pierwszej do ostatniej kropki przez jej środek bez odrywania
zrobić małe kropki dobrze wymieszanego jogurtu naturalnego ze szczykawki tworząc wzór następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć od pierwszej do ostatniej kropki przez jej środek bez odrywania
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)