Łosoś i jajeczko z brzuszkiem .
przepis na cztery porcje.
NA KOTLETY RYBNE
200 gram zmielonego świeżego łososia
100 gram zmielonego wędzonego boczku
1 cebula zmielona
3 ząbki czosnku zmielonego
1/2 namoczonej w mleku - wycisnietej i zmielonej kajzerki
soli odrobina bo boczek jest słony - w zasadzie można ominąć
pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia kotletów
oliwa do smażenia kotletów
Z ryby , mięsa , cebuli , czosnku , kajzerki , przypraw i jajka wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron.
KOPERKOWY SOS HOLENDERSKI
100 gram masła
3 żółtka
3 łyżki białego wina wytrawnego - można zamienić go na sok z cytryny
sól i pieprz biały do smaku
2 łyżki soku z koperku lub drobno posiekany koperek
Masło rozpuścić na wolnym ogniu , następnie żółtka ubić na parze z winem lub sokiem z cytryny oraz z sokiem z koperku aż będą puszyste. Powoli, porcjami dodawać gorące masło, cały czas ubijając. Uzyskany sos powinien mieć kremową konsystencję.
Ćwikła z buraczków
2 średnie ugotowane buraki
3 łyżki świeżo startego chrzanu lub ze słoika
1 łyżka soku z cytryny
sól , pieprz i cukier do smaku
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , dodać chrzan oraz przyprawy - dokładnie wymieszać do połączenia składników .
DODATKOWO
jajka sadzone - po jednym na każdy kotlet (według uznania)
kilka sztuk cebulki marynowanej
pieprz gruboziarnisty
Kotlety rybne układamy na ćwiłę następnie polewamy je sosem holenderskim na sos kładziemy jajko sadzone i wszystko posypujemy pieprzem. Obok układamy pokrojone cebulki .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)