15.01.2015
jagnięcina po marokańsku
sycąca wiosna ... aromatyczną zimą
przepis na dwie - trzy porcje
500 gram udźca z jagnięciny
3 marchewki - pokrojone w większe kawałki
garść suszonych moreli
garść świeżych lub suszonych daktyli
garść rodzynek
3 cebule - pokrojone w cząstki
5 ząbków czosnku - zgniecionych
3 chili
1 łyżka startego imbiru
1 puszka śliwkowych pomidorów
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy
DODATKOWO
200 gram ugotowanego kuskusu
łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
łyżka jogurtu naturalnego
Mięso z jagnięciny kroimy na większe kawałki i smażymy je na oliwie do uzyskania brązowego koloru razem z cebulą , następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego albo blaszki i łączymy ze wszystkimi wymienionymi składnikami i przyprawami - przykrywamy i pieczemy około godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni . Podawać z kuskusem i jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)