Poezja.
Spełnienie.
KURCZAK
1 filet z kurczaka
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka zmielonej kolendry , gorczycy białej , kminku oraz ziela angielskiego
sól
Z przypraw i jogurtu przygotowujemy marynatę , wkładamy do niej mięso i marynujemy kilka godzin wkładając do lodówki.
Mięso wyjmujemy z marynaty zdejmując delikatnie jej nadmiar , grillujemy około 5-7 minut z każdej strony.
CHRUPIĄCA MARCHEW
2 obrane marchewki
kilka gałązek rozmarynu
kawałek jabłka pokrojonego w cienkie paseczki
1 łyżka siemienia lnianego
sól , pieprz , cukier i sok z cytryny do smaku
2 łyżki oliwy
3-4 ząbki czosnku
Marchew kroimy wzdłuż w cienkie paseczki nożem albo obieraczką do warzyw , dodajemy jabłko , siemię lniane oraz grillowane ząbki czosnku dodając również oliwę i przyprawy . Wszystko razem mieszamy i na talerzu .
SOS KOPERKOWO-PIETRUSZKOWY
50 ml jogurtu greckiego
garść posiekanego kopru
garść posiekanej zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
sól , papryka chilli w proszku , cukier i sok z cytryny do smaku
ewentualnie kostka rosołowa drobiowa do smaku
Koper ,pietruszkę czosnek i jogurt blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji . Doprawiamy do smaku . Smarujemy dekoracyjnie na talerzu .
Smacznego :)
Wow...pięknie podane danie ;) Musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie pyszne :) polecam :)
Usuń