Pyszne i bardzo tanie faworki ... moge naprawde szczerze polecić :)
około 75 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 1/2 litra oleju do smażenia
Z wymienionych skladników zarabiamy jednolite ciasto .. wykrawamy prostokąty długości 2 cm .. na środku każdego wycinamy 0.5 cm paseczek i przekładamy przez niego jeden z końca prostokąta .
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Choć to jeszcze nie karnawał to chętnie się skuszę na faworki, bo je uwielbiam :-D
OdpowiedzUsuńja rowniez uwielbiam:)
Usuńfaktycznie składniki takie raczej posiada się zawsze w domu, może kiedyś spróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńpolecam :) jezeli lubisz:)
UsuńSuper przepis. Faworki kojarzą mi się z całym dniem pracy i dlatego nigdy nie chciałam ich robić. Za to te wydają się być łatwe :)
OdpowiedzUsuńoczywiscie ze sa latwe:)
Usuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńu mnie tlusty czwartek jest manufaktura faworków, jeden zagniata ciasto, drugi zwija, trzeci smaży, ostatni wyciąga i odsącza z tłuszczu.
hehe ja robie sama albo z corka ;)
Usuńa cukier?
OdpowiedzUsuńdo posypania :) do ciasta na faworki nie dodaje sie cukru :)
Usuńja robiłam wg tego przepisu i bez spirytusu są do bani są twarde i nie kruszą się a powinny.
OdpowiedzUsuńszkoda ;/ mi wyszly dobre;) pozdrawiam
Usuńa spirytus dodaje sie by nie "pily" oleju:)
UsuńTanie, proste, pyszne.
OdpowiedzUsuńNie dodaje się żadnego proszku do pieczenia ja początkująca więc nie wiem
OdpowiedzUsuń