7.11.2012

FRANCUZ Z SUSZONYMI GRZYBAMI



Ciasto francuskie ... suszone grzybki od mamy :) .. miesko mielone - to co tygryski lubia naj :)
Zapraszam na pyszna i łatwą kombinacje obiadową :)

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • surówka z marchewki tartej

FARSZ:
  • 200 gram grzybów szuszonych 
  • 100 gram boczku surowego bądź wędzonego
  • 200 gram mięsa mielonego wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego firmy Royal- Brand
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • pół pora - przekrojonego wzdłuż

SOS:
  • woda z ugotowanych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby suszone obgotowaujemy do miękkości - odcedzamy ale wywaru z grzybów nie wylewamy - zostawiamy do sosu ... wystygnięte grzyby siekamy drobno albo mielimy w maszynce do mielenia mięsa .
Boczek drobno pokrojony bądź zmielony smażymy na patelni dodając drobno posiekaną cebulę .. następnie dodajemy olej - chyba że boczek był dość tłusty można ominąć dodanie oleju , nastepnie grzyby i smażymy około 5 minut - doprawiamy do smaku .. zostawiamy do wystygnięcia. 
Gdy farsz wystygnie dodajemy mięso mielone oraz jajko - dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie nacinamy w paski ... nakladamy część farszu na środek , kładziemy por a na to następną część farszu . 
Pleciemy warkocz . Smarujemy pieczeń jajkiem i pieczemy okolo 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

SOS:

Robimy zasmażkę z masła oraz mąki ..zalewamy wodą z grzybów - przyprawimy do smaku .

Pieczeń podajmy z sosem oraz ulubioną surówką .

Smacznego :)


6MvGAC on Make A Gif, Animated Gifs


















26 komentarzy:

  1. wow, a ja cały czas się czaje, żeby zrobić coś z ciasta francuskiego ;-)
    nieźle to wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez sie czaiłam ... a juz robie z niego od ponad roku ... rewelacja :)polecam

      Usuń
  2. super, właśnie kupiłam ciasto francuskie i zabieram sie za robienie z niego różnych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam w lodowce jeszcze jedno - zawsze robie zapas :)

      Usuń
  3. Takiego "Francuza" to ja poproszę od razu!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam :) dzikeuje za mily komentarz:)
      rowniez pozdrawiam

      Usuń
  4. aaaaaaaa! to jest boskie... dlaczego piekarnik akurat teraz mi się popsuł ;(((

    OdpowiedzUsuń
  5. woooww ale cudnie wygląda:)
    uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam grzyby, szczególnie suszone bo są bardzo aromatyczne. pięknie podałaś to danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez kocham grzyby :) mniam:)
      dziekuje za mily komentarz:)

      Usuń
  7. Hej, nominowałam Cię do Liebster Blog ;) http://rudyfalszywy.blox.pl/html pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie eksperymenty, piszę się na to ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć! Nominowałam Cię do Liebster Blog! Zapraszam do siebie po szczegóły malinywkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Francuz z grzybami miał u Ciebie niemałą sesję fotograficzną. :) A poza tym uwielbiam ciasto francuskie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Olesiu, jak zwykle u Ciebie- apetycznie, pomysłowo i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym coś z ciastem francuskim ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. uzupełniłam zdjęcia parówek w cieście francuskim u siebie na blogu, bo kiedyś pisałyśmy o efekcie po upieczeniu:)
    Ps. pyszne wykorzystanie ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń

skrobnij do mnie :)