Ciasto francuskie ... suszone grzybki od mamy :) .. miesko mielone - to co tygryski lubia naj :)
Zapraszam na pyszna i łatwą kombinacje obiadową :)
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 jajko
- surówka z marchewki tartej
FARSZ:
- 200 gram grzybów szuszonych
- 100 gram boczku surowego bądź wędzonego
- 200 gram mięsa mielonego wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego firmy Royal- Brand
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- pół pora - przekrojonego wzdłuż
SOS:
- woda z ugotowanych grzybów
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Grzyby suszone obgotowaujemy do miękkości - odcedzamy ale wywaru z grzybów nie wylewamy - zostawiamy do sosu ... wystygnięte grzyby siekamy drobno albo mielimy w maszynce do mielenia mięsa .
Boczek drobno pokrojony bądź zmielony smażymy na patelni dodając drobno posiekaną cebulę .. następnie dodajemy olej - chyba że boczek był dość tłusty można ominąć dodanie oleju , nastepnie grzyby i smażymy około 5 minut - doprawiamy do smaku .. zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy farsz wystygnie dodajemy mięso mielone oraz jajko - dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie nacinamy w paski ... nakladamy część farszu na środek , kładziemy por a na to następną część farszu .
Pleciemy warkocz . Smarujemy pieczeń jajkiem i pieczemy okolo 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
SOS:
Robimy zasmażkę z masła oraz mąki ..zalewamy wodą z grzybów - przyprawimy do smaku .
Pieczeń podajmy z sosem oraz ulubioną surówką .
Smacznego :)
wow, a ja cały czas się czaje, żeby zrobić coś z ciasta francuskiego ;-)
OdpowiedzUsuńnieźle to wygląda ;-)
ja tez sie czaiłam ... a juz robie z niego od ponad roku ... rewelacja :)polecam
Usuńdodam, że ładne talerze
OdpowiedzUsuńa dziekuje tez mi sie podobaja :)
Usuńpozdrawiam
super, właśnie kupiłam ciasto francuskie i zabieram sie za robienie z niego różnych pyszności :)
OdpowiedzUsuńja mam w lodowce jeszcze jedno - zawsze robie zapas :)
UsuńTakiego "Francuza" to ja poproszę od razu!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
zapraszam :) dzikeuje za mily komentarz:)
Usuńrowniez pozdrawiam
aaaaaaaa! to jest boskie... dlaczego piekarnik akurat teraz mi się popsuł ;(((
OdpowiedzUsuńale szkoda z tym piekarnikiem ;/
Usuńwoooww ale cudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
oj ja tez uwielabiam:)
Usuń
OdpowiedzUsuńSuper, ślinka mi cieknie, ale cudo:)
oj cudo:)
Usuńuwielbiam grzyby, szczególnie suszone bo są bardzo aromatyczne. pięknie podałaś to danie :)
OdpowiedzUsuńja tez kocham grzyby :) mniam:)
Usuńdziekuje za mily komentarz:)
fajne to danie:)
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńHej, nominowałam Cię do Liebster Blog ;) http://rudyfalszywy.blox.pl/html pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńlubię takie eksperymenty, piszę się na to ;)
OdpowiedzUsuńale pyszności u Ciebie ;))
OdpowiedzUsuńCześć! Nominowałam Cię do Liebster Blog! Zapraszam do siebie po szczegóły malinywkuchni.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńFrancuz z grzybami miał u Ciebie niemałą sesję fotograficzną. :) A poza tym uwielbiam ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńOlesiu, jak zwykle u Ciebie- apetycznie, pomysłowo i pięknie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym coś z ciastem francuskim ;)
OdpowiedzUsuńuzupełniłam zdjęcia parówek w cieście francuskim u siebie na blogu, bo kiedyś pisałyśmy o efekcie po upieczeniu:)
OdpowiedzUsuńPs. pyszne wykorzystanie ciasta francuskiego:)