W zasadzie to ciasto było praktycznie darmowe ... ;]
Z tego względu że mam zwyczaj mrożenia ... mrożenia produktów które mi pozostały ... wiem wiem pani Magda G. nie byłaby zachwycona ;p
Ciasto kruche miałam zamrożone z ostatniego jabłecznika ... jagody również zamrożone i białka jajek - część z pączków a część z tego samego jabłecznika co ciasto kruche ... więc dodałam tylko cukier , cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną ...
otóż ...
- 300 gram jagód (moga byc mrożone)+garść jeżyn + 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego własnego wyrobu Z WANILII TEJ FANTASTYCZNEJ FIRMY + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
BEZA:
- 1 szklanka białek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
Ciasto kruche wałkujemy na grubość 5 mm ..wykładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą , dziurkujemy widelcem , zapiekamy 35 minut w temp. 170 stopni .Wyciagamy z piekarnika i studzimy.
Jagody cukrzymy oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy .Wykładamy na wystygnięte ciasto.
Ubijamy bezę na parze z cukrem zwykłym oraz waniliowym aż będzie sztywna . Wylewamy bezę na jagody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
170 stopni około 50-60 minut ..aż beza zacznie pękać oraz zrobi sie lekko brazowa.
Nakładamy łyżką na talerze jeszcze ciepłą jak ktoś lubi :)
Smacznego :)
O! I beza i jagody i tarta - idealne połączenie :) Kradnę kawałek...:)
OdpowiedzUsuńoj kochana pospiesz sie bo zoastało nie za wiele taka boska :)
UsuńUwielbiam takie tarty i czesto robie wariacje na ten temat:-)
OdpowiedzUsuńja juz tez uwielbiam;) bezy sa bezbledne :)
Usuń1 szklanka białek to ile ich jest?;-)))a wygląda super!!!
OdpowiedzUsuńdostalam kiedys przepis wlasnie z iloscia bialek w szklance .. poniewaz jajka sa nie rowne - wiadomo i zeby dobrac idealna ilosc cukru do bialek to mierzymy w szklankach .... na 1/2 szklanki cukru dajemy 1 szklanke cukru :)
Usuńza kawałek takiego ciasta dam się pokroić! boskie
OdpowiedzUsuńoj ja tez :)
Usuńostatnie smaki lata... :)
OdpowiedzUsuńno niestety :)
Usuńale jesienno-zimowe zupy i pierogi tez lubie :)
uła ale rozpusta :)
OdpowiedzUsuńtaka pyszna ze zniknela w jeden wieczor:)
Usuń