najprostsza i najbardziej zaskakujaca smakowo potrawa ... tyle smaków i zapachów w rożkach z chleba tostowego .. tak właśnie z chleba ...ale zacznę od poczatku...
- 6 kromek chleba tostowego bez skórki
- 2 małe ziemniaki
- 2 różyczki kalafiora
- mięso z rosołu .. bez różnicy czy drób czy wołowina
- 1/2 cebuli
- 2 pieczarki
- 1 marchewka
- pół główki czosnku
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- pół małego pora
- pół limonki
- chilli w proszku
- curry
- tikka masala
- kolendra w proszku lub świeża
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- cukier
- oliva Monini do usmażenia farszu
- olej do usmażenia rożków
przygotowujemy sobie miseczkę z zimną wodą w której będziemy zamaczać palce i lekko moczyć trójkąciki z chleba i lekko naciskamy rozpłaszczając chlebek ... i odciskając resztę niepotrzebnej wody ...
nakładamy farsz na środek i sklejamy boki w kształt trójkąta .. gdy boki nie będą chciały sie skleić można troszkę namoczyć ... nie przejmujcie się jeżeli źle się skleją , farsz nie wyleci podczas smażenia ....
smażymy na głebokim oleju z każdej strony do brązowego koloru ... nie bójcie sie nie piją oleju , rożki nie są tłuste , po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy .
moje rożki podałam z jaśminowym ryżem oraz pomidorowo - cebulowo - chilli sosem ...
SOS:
pomidory z puszki ( średnia puszka ok. 4 pomidory )
lub koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki )
1 cebula
2 łyżeczki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
chilli w proszku
sól
pieprz
kostka rosołowa warzywna
jogurt naturalny do dekoracji
cebulę kroimy drobno podsmażamy na maśle , dodajemy cukier mieszamy i pilnujemy ponieważ cebula nabiera szybko złotego koloru od cukru ,dodajemy pomidory rozdrobnione albo koncentrat , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę zalewamy mlekiem ciągle mieszamy by sie nie przypaliło .. jak sos za gęsty dolewamy mleka ... doprawiamy do smaku ....
Po podaniu dajemy małe kleksy z jogurtu naturalnego przecinając łyżką dekoracyjnie .
na wierzch dałam rzeżuche :)
polecam bardzo ..wyszły przepyszne
farsz można do woli zmieniać wedługo uznania :)
Smacznego;)
Kapitalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńi przepyszny:)
Usuńpozdrawiam
świetny i zaskakujący pomysł ;)))
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
Usuńpozdrawiam
nigdy nie pomyślałabym, żeby smażyć chleb tostowy z nadzieniem jak pierożki :). wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńznalazlam na hinduskim blogu .. tez mnie bardzo zaciekawil :) ale mial brzydki ksztalt w kulki ja go troche przerobilam:)
Usuńpozdrawiam
Świetny pomysł, wyglądają jak pierogi ;) Jak skończy się moja dieta to wypróbuję, a wcześniej na pewno przygotuję rodzince :)
OdpowiedzUsuńczekam na relacje:) i wnioski:)
Usuńpozdrawiam
jejaaaa jakie to jest świetne! teraz mi się będzie takie danie śniło po nocach:D
OdpowiedzUsuńa niech sie sni - moze jutro zrobisz ;)... mi co wieczor cos po glowie chodzi z racji ciąży ale czasem to jest nieznosne szczegolnie jak nie mam tego w domu hehe;)
Usuńa pomyśleć, że ja rożki z chleba tostowego zapiekam najczęsciej z nutellą. Ten pomysł jest strasznie fajny, choć na początku przeraziło mnie to namaczanie chleba, ale wierzę, ze efekt końcowy wart jest takich zabiegów. Ciekawam jak to smakuje :-)
OdpowiedzUsuńwarto sprobowac ... a namaczasz troszeczke by sie dalo skleic ... jak cie przeraza woda namocz mlekiem:)
Usuńpozdrawiam
mleko to dobry pomysł :-) Dzięki za wskazówkę :-)
UsuńPo zdjęciach nie zgadłbym nigdy, że to chleb, a nie jakieś ciasto.
OdpowiedzUsuńPołączenia zaskakujące, ale tez zachęcające do spróbowania.Trochę roboty, ale wygląda, że warto :-)
w sumei roboty tylko z farszem ... zawsz emozna farsz mzieniac na inny :) polecam:) i pozdrawiam
UsuńNiebanalnie i smakowicie- to mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńdokladnie:)
Usuńpozdrawiam
woow.. o tym jeszcze nie słyszałem.. Na pewno wykorzystam i wspomnę u siebie o "na gazie" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawaim
dziekuje bardzo :) milo :)
Usuńpozdrawiam
jezeli to przepis Twojego autorstwa, powinnaś dostać nobla ;) ja uwielbiam tosty i chleb tostowy, a opcja przyrządzania ich jak pierożki jest genialna... farsz byc moze zrobiłabym ciut inny, ale i tak rewelacja! Przepis ląduje w top do zrobienia:D
OdpowiedzUsuńno niestety przepis zainspirowany kuchnia hinduska ... tylko troche przerobiny:)
Usuńpozdrawiam
Super pomysł:)
OdpowiedzUsuńsuper i pyszny :)
Usuńpozdrawiam
hm ciekawe jak to smakuje... muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie .. chrupiace na zawnatrz a w srodku ulubiony farsz:)
Usuńpolecam
Próbowałam dzisiaj zrobić, ale coś mi poszło nie tak... Rozpadły się podczas smażenia :( Nie wiem teraz dlaczego, ale podejrzewam, że albo były zbyt mokre, albo to zależy od rodzaju chleba :(
OdpowiedzUsuńejj no szkoda ;( .... niewiem w sumie powiem ci szczerze robilam to dwa razy i sie nie rozpadly ... moze faktycznie rodzaj chleba ... ale w zasadzie tostowy chleb jest dosc plastyczny ... szkoda ze ci nie wyszly - moze innym razem jak sie nie zrazilas oczywiscie ...
Usuńpozdrawiam
a propos: ja je namaczalam delikantnie wlasnie zeby sie nie rozpadly ... ale jakbys dala za duzo wody to by sie raczej rozpadly odrazu a nie podczas smazenia dopiero ....
UsuńWydaje mi się, że to od chleba zależy, następnym razem spróbuję z innym, bo spodobały mi się te pierożki :)
OdpowiedzUsuń:) juz za mna "zaczynaja chodzic"wiec niedlugo tez zrobie :) ale najpierw kluski ziemniaczane z twarogiem mniam:)
Usuńpozdrawiam