Potrawa pochodzi z małej wsi na poludniowy-wschód od Huddersfield (West Yorkshire) w Anglii ...bardzo stara potrawa z 1788 roku ... ale najważniejsze ze przetrwała do dziś ... uwielbiam ją ...sa różne jej wersje ja kocham wersję z gulaszem , gorące ciasto z wypływającym ze środka sosem ... poezja ...
GULASZ WOŁOWY :
- 300 gram wołowiny
- 4 cebule
- 4 marchewki
- kawałek selera
- 3 małe papryczki
- 6 pieczarek
- pół główki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka soku z czarnej porzeczki - zamiast wina ( wersja bezalkoholowa)
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki pszennej - do zasmażki
- sól
- pieprz
cebule kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor , dodajemy mięso pokrojone w kostkę i smażymy na kolor brązowy ..zalewamy wodą i dusimy do miękkości dodając w miedzy czasie warzywa ... każde jedno pokrojone w kostkę i usmażone osobno ... na koniec dodajemy przyprawy oraz sok ...i zasmażkę
CIASTO : (tortownica 24 cmm)
- 500 gram mąki pszennej
- 360 gram masła lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
z wymienionych składników oraz z miękkiego masła wyrabiamy jednolite ciasto ... wkładamy do lodówki na pół godziny ... wykładamy ciastem nie posmarowaną niczym tortownice spód oraz dookoła sklejajać boki palcami by nie było żadnej szparki .... do środka wykładamy farsz i przykrywamy rozwałkowanym ciastem i również sklejamy by nie było żadnej dziury ... smarujemy z wierzchy rozmąconym jajkiem ... pieczemy 35-45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor ... podajemy np: z ogórkiem kiszonym.
Smacznego :)
Wszystko fajnie, ale skad ten pies? ;)
OdpowiedzUsuń(Liczba pojedyncza to "pie", "pies" to liczba mnoga :))
to byl chwytliwy tytul:)
Usuńpozdrawiam
uff dobrze, że to nie z psa:P
OdpowiedzUsuńgulasz w takim wydaniu mógłby mi posmakować:)
polecam rewelacja:)
Usuńpozdrawiam
jejku jakie super danie:) to musi byc poezja w smaku! bomba!
OdpowiedzUsuńnaprawde poezja .. uwielbiam
Usuńpozdrawiam
wow wyglada pysznie!!!!!!!!!!! z początku myslalam ,ze to ciasto na slodko :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze wyprobowac!
dziekuje bardzo:)
Usuńpozdrawiam i polecam:)
Poszalałaś, nie ma co! Super przepis;)
OdpowiedzUsuń:) dlugo juz o tym myslalam :) i zrobilam w koncu:)
UsuńAle pyszności :)Udał się pysznie:)Musze zrobić bo bardzo efektowny jest ten twój "pies":)
Usuńpyszny naprawde :)
Usuńpozdrawiam
Bardzo, bardzo ciekawy przepis. Dużo gotuję, ale z takim czymś jeszcze się nie spotkałam. Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńAngielski przysmak ... uwielbiam go:)
Usuńjeszcze super sa w ciescie rancuskim z wyciekajacym sosem ze srodka mniam
pozdrawiam