budyń na "Gérard-zie" .. czyli ciastko francuskie z budyniem i ananasem .. a ciastko zostało ochrzczone popularnym francuskim imieniem ... tak ponieważ pierwsza myśl była budyń na francuzie - ale takie już były :) , więć u mnie będzie "Gérard" dla odmiany :)
PRZEPIS NA 12 CIASTEK:
- 1 płat gotowego francuskiego ciasta
- 1 jajko
- budyń - poniżej przepis
- 2 plastry swieżego ananasa
z ciasta wycinamy 24 kwadraty ... 12 kwadratów kładziemy na papier do pieczenia smarujemy rozmąconym jajkiem, z reszty kwadratów wycinamy ramki ... jak na zdjęciu..
Kładziemy ramki na wcześniej położone kwadraty na papierze do pieczenia ...również smarujemy je jajkiem
do środka kwadratów nakładamy wystygnięty budyń
PRZEPIS NA DOMOWY BUDYŃ:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki krupczatki / mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
Zagotować szklankę mleka , do reszty mleka dodajemy mąki , cukier oraz żółtko - miksujemy żeby nie bylo grudek , do gotującego się mleka dodajemy nasz miks mleczno - jajeczny cały czas mieszając , ja używam zawsze miksera i nie ma wtedy grudek :) miksować do zagotowania ...
Gdy budyń wystygnie zmiksować go z miękkim masłem :)
układamy na wierz pokrojonego ananasa .. wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 20 minut na 200 stopni .
Smacznego:)
świetny pomysł, wypróbuje jutro:)
OdpowiedzUsuńpychota .. juz niema ;/ żalowalam ze nie kupilam dwoch francuzow hehe :)
Usuńpozdrawiam
ciasto francuskie i ananas = coś nowego! fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne polecam :)
Usuńpozdrawiam
Fajna nazwa takiego ciastka :-)))
OdpowiedzUsuńraz się udało :)
Usuńpozdrawiam
Z ananasem jeszcze nie próbowałam... Wyglądają smacznie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńi jest smaczne:) polecam
Usuńpozdrawiam
a rzeczywiście masz na słodko :) bardzo fajny pomysł :)))
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam .. teraz po tych słodkościach bym twojego francuza zajdla z checia:)
Usuńpozdrawiam
Słodko u Ciebie ostatnio, i jak pysznie;)
OdpowiedzUsuńno wlasnie az sie sama dziwie :) ale nieraz tak mam napady ...a pozniej dlugo dlugo nic :) - a i mam nowy piekarnik :)
Usuńpozdrawiam
ciamciaramciam, uwielbiam francuskie wypieki...zwłaszcza z owocami, namiętnie je praktykuję, ostatnio rabarbar był na tapecie;)
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam francuza:)
Usuńpozdrawiam lece do ciebie poczytac:)