- łyżeczka musztardy ( w tym wypadku ziarnista)
- 1 żółtko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu
- szklanka oleju
- wrzątek
Do miski wbijamy żółtko , dodajemy musztarde i przyprawy .... kwasek można dać w tym momencie ..jeżeli zdecydowaliście się dodać ocet .. to dodajemy go na koniec razem z wrzątkiem.
mieszamy mikserem lub rózgą ... podobno krecić tylko w jedna strone ..bo inaczej się waży hmm no ja nie odważyłam się jeszzce krecić w dwie różne hehe
dolewamy cieniutkim strumieniem olej ..ciagle mieszając
gdy majonez jest gotowy .. wnoszę że widać dodajemy łyżkę wrzątku i łyżeczke octu .. ciągle mieszająć .. woda spowoduje że majonez nie będzie taki gęsty oraz troszkę go wybieli.. próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze :)
* jak sie okaże że się zważył nie panikujemy ... bierzemy drugą miskę wbijamy żółtko i łyżeczkę musztardy ... ucieramy ucieramy i wlewamy cieńkim strumieniem ten zważony majonez i krecimy na nowo , i dalej według przepisu który jest powyżej ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)