rozkoszne podniecenie .
przepis na blaszkę 35x24 cm
ciasto :
60 dkg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka + 2 żółtka
20 dkg masła
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
1 laska wanilii
2 łyżeczki sody
wszystkie składniki razem połączyć i zarobić jednolite ciasto, podzielić na trzy części rozwałkować i piec każdą z osobna około 10-15 minut (aż się zarumieni) w temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem.
polewa orzechowa :
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki)
Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto i piec według wcześniejszych wskazówek.
krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe gotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 mniej mleka.Gorący budyń wylać na wystudzone ciasto.
dodatkowo:
krem krówka - mleko zagęszczone gotowane
czekolada rozpuszczona do dekoracji talerza
wiśnie w spirytusie
Na dole kładziemy ciasto z budyniem , następny blat ciasta - na niego wylać "krówkę" i położyć ciasto z orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)