20.09.2015
kaczka duszona w śliwkach
jesienna paleta barw
przepis na cztery porcje
2 piersi z kaczki (około 600-800 gram)
3 marchewki
200 gram śliwek suszonych
2 czerwone cebule
200 gram czerwonej kapusty
groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki masła
cukier
sok z połówki cytryny
pieprz biały
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
Piersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony ze skórą by tłuszcz się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około 60-80 min). W między czasie gotujemy marchewki do miękkości i blendujemy z masłem na na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy solą,pieprzem, kwaskiem oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku.
Smacznego:)
Autor:
Unknown
o
20:01
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Etykiety:
a simple dish,
danie obiadowe,
dinner,
dish,
drób,
eleganckie danie,
elegant dish,
holidays,
kolacja,
niedziela,
plums,
poultry,
proste danie,
Sunday,
śliwki,
święta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)