przepis na trzy - cztery porcje
450 gram polędwicy wieprzowej
2 średnie cebule
200 gram borówek
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
garść posiekanych kiełków sałaty
garść grzybów enoki
garść grzybów shimeji
2 łyżki zblendowanego mango
sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku
Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony razem z cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym.
NA SOS BORÓWKOWY
Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając borówki łyżką drewnianą - dekorujemy gorącym sosem talerz.
DODATKI
Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia polędwicy.
Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami , smażonymi krótko grzybami shimeji , musem z mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty cukru oraz surowymi grzybami enoki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
skrobnij do mnie :)